In het kader van het Juridische Bedrijvendagen Tilburg, het grootste carrière-evenement van Tilburg voor rechten- en bestuurskundestudenten, spreken wij Mascha de Kind, afgelopen jaar coördinator van de JBT-commissie. Tegenwoordig is ze bezig met twee masters: Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht. Hiervoor heeft ze de bachelor Fiscaal Recht met civiel effect afgerond. In onderstaand interview deelt zij haar ervaringen met de Juridische Bedrijvendagen.

Wat is voor jou persoonlijk de relevantie van de JBT?

Als tweedejaarsstudent heb ik deelgenomen aan de Soft Skills Day en de Business Day. De Soft Skills Day heeft mij toen veel geleerd over soft skills die relevant zijn bij het in contact komen met kantoren, waardoor ik het als tweedejaarsstudent aandurfde om alvast laagdrempelig, via workshops op de Business Day, kennis te maken met een aantal kantoren. In mijn derde jaar heb ik de JBT gemist vanwege mijn exchange, maar in het daaropvolgende jaar heb ik als coördinator de JBT mee mogen maken en heb ik dus het volledige programma bijgewoond. Ik ben nog niet actief op zoek gegaan naar stages of een baan, maar daar wil ik tijdens de komende JBT wel mee aan de slag!

 

Afgelopen jaar was jij coördinator van de JBT, waar heb je toen de meeste lering uit getrokken?

Als ik terug kijk op mijn tijd als coördinator heb ik vooral geleerd om problemen rustig en stapsgewijs aan te pakken (panikeren helpt nooit!) en goed overzicht te bewaren bij het organiseren van al de verschillende onderdelen van het programma. Ook heeft het organiseren van de JBT mij geleerd dat je met creativiteit een heel eind kan komen. Een goede voorbereiding is uiteraard het halve werk; weet wat het plan is en waar eventueel punten zitten die wellicht niet helemaal volgens plan zullen lopen. Ben je daarnaast echter bewust van het feit dat er altijd iets kan gebeuren waar je niet helemaal op voorbereid bent, en zoek daarvoor een creatieve oplossing door gewoon rustig te blijven nadenken. Dat kom je een heel eind, en dat geldt denk ik voor alles!

 

Wat was voor jou vorig jaar het hoogtepunt?

Voor mij als coördinator was de Business Day het absolute hoogtepunt van de JBT. Samen met de commissie werk je hard toe naar de week van het evenement en weet je wat er allemaal aan vooraf gaat. Op het einde vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats en merk je dat het steeds dichterbij komt. Met name de Business Day is een erg intensieve en ook belangrijke dag, omdat vele kantoren hierbij ook echt aanwezig zijn. Dan wil je natuurlijk niets anders dan een succesvolle dag neerzetten. Wanneer je aan het einde van de week met je commissie kan terugkijken op het evenement dat je daar maar mooi hebt neergezet, voel je je stiekem toch wel een beetje trots. Dat was voor mij het meest intens na de Business Day en de adrenalinekick die daaruit voortkwam, zal mij altijd bijblijven!

 

Waarom kunnen de Juridische Bedrijvendagen ook interessant zijn voor eerste- en tweedejaars?

De JBT biedt een programma dat geschikt is voor iedere student, ook eerste- en tweedejaars studenten. Dat is juist een belangrijk punt waar de laatste jaren op is ingezet. Het is namelijk ontzettend belangrijk om ook in de beginfase van je studie al bezig te zijn met ontdekken waar jouw interesses precies liggen, wat de mogelijkheden zijn die je toekomstige werkveld kunnen bieden én om je alvast voor te bereiden op het moment dat je daadwerkelijk op zoek zal gaan naar een stageplek of baan. Vooral de Discovery Day en de Soft Skill Day zijn hiervoor heel geschikt!

 

Heb je nog tips voor studenten die aan de JBT zullen deelnemen?

Allereerst: maak gebruik van de mogelijkheden die de JBT biedt binnen het variabele programma. Sta je aan het begin van je studiecarrière, kies dan voor deelname aan de Discovery Day, zodat je een beeld krijgt van welke studierichting jou het meeste trekt. Als je al wat verder bent, kies dan (ook) voor (een van) de overige dagen, waarin je meer leert over solliciteren en jezelf presenteren en dit vervolgens direct in de praktijk kan brengen. Wees daarbij niet bang; mensen van kantoren zijn ook gewoon mensen. Ook zij hebben ooit in jouw schoenen gestaan. Het mooie aan het evenement is juist het laagdrempelige karakter. Bedrijven komen naar Tilburg toe, dus de stap om zelf echt naar hun fysieke kantoor toe te gaan, hoef jij niet meer te zetten. Zij zijn daar omdat ze kennis willen maken met jou. Maak daar gebruik van. Bovendien: beperk je kennismaking niet tot één kantoor, maar maak ook kennis met overige kantoren, waar je jezelf wellicht in eerste instantie helemaal niet zou zien. Zo kan een deelname aan de JBT je ogen openen voor mogelijkheden die je eerst nooit voor mogelijk had gehouden.