De A-G van het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een bom gegooid onder de zogenaamde Safe Harbour beschikking. Dit verdrag regelt dat Amerikaanse bedrijven, die voldoen aan de Safe Harbour voorwaaden, data van Europese burgers mogen doorsturen naar de Verenigde Staten. De A-G van het Hof vindt nu echter dat dit verdrag niet genoeg bescherming biedt aan Europese burgers met als gevolg dat het verdrag nu op losse schroeven staat.

De zaak, C-362/14, is aangespannen door Max Schrems een privacy activist. Hij vond dat Facebook, in het licht van de Snowden onthullingen, zijn gegevens niet goed genoeg kon beschermen tegen arbitrale interventie van de Amerikaanse overheid. Hij vond daarom dat de Ierse data protection autoriteit niet mocht toestaan dat Facebook de gegevens overbracht naar haar Amerikaanse servers. De Ierse data protection autoriteit vond dat zij hier niet over kon oordelen omdat de Europese Commissie, door middel van Safe Harbour, heeft vastgesteld dat elk Amerikaans bedrijf wat aan de voorwaarden voldoet genoeg bescherming biedt aan de persoonsgegevens van Europese burgers. Schrems nam hier geen genoegen mee en ging hiertegen in beroep, de rechter in die zaak heeft vervolgens prejudiciële vragen gesteld aan het Hof. Vragende of een data protection autoriteit gebonden is aan het safe harbour verdrag of dat die autoriteit zelf zijn eigen onderzoek mag instellen naar de bescherming die Amerika biedt.

De A-G heeft hier nu zijn mening over gegeven met de conclusie dat safe harbour niet genoeg bescherming biedt aan Europese Data. Ondanks dat het Hof niet aan deze mening gebonden is heeft een uitspraak, die verwacht wordt op 6 oktober, waarin wordt gesteld dat safe harbour niet genoeg bescherming biedt vergaande gevolgen voor de Europese economie. Veel grote multinationals, zoals Facebook en Google, maken gebruik van deze beschikking, en nog meer bedrijven bieden services aan die dankzij safe harbour mogelijk gemaakt worden. Denk hierbij aan cloud computing en helpdesks. Het zal daarom ook heel interessant zijn om te zien wat het Hof hier nu uiteindelijk over beslist.